Född och uppvuxen i Hedemora, södra Dalarna, beskriver Jennie Johansson sig själv som en stolt dalkulla. Sedan  2013 är hon dock bosatt i Stockholm, där hon tävlar i simning för SK Neptun. När vi fångar henne i farten är hon nyss hemkommen från SM-veckan i Borås, med två guld och ett silver i bagaget.

Nu är det inte många veckor kvar till VM i Budapest, hur ser din träning ut just nu?

Det var väldigt skönt att känna under SM att formen var på väg och att jag simmar så pass snabbt redan. Nu väntar några veckor av träning med fokus på det explosiva snarare än på uthållighet. På sätt och vis kan man säga att man vilar sig i form inför de stora loppen – all tid man lagt på träning under året ska nu komma till sin rätt.

Hur förbereder du dig mentalt inför de stora tävlingarna?

Jag har hunnit samla på mig en hel del erfarenhet under åren, då jag deltagit i en rad mästerskap. Varje gång lär man sig något nytt som man har nytta av nästa gång. Det absolut viktigaste tycker jag är att man tror på det man gör, och på att det är möjligt att genomföra. Sedan är det bara att jobba hårt för att ge sig själv förutsättningarna för att lyckas.

Vad är ditt tips till andra som står inför stora och krävande utmaningar?

Det gäller som sagt att tro på det man gör och att vara ärlig mot sig själv. Det är viktigt att man har en plan för det man ämnar genomföra, vare sig det gäller idrott eller prestationer i arbetslivet. Själv drivs jag av en stark vilja att slutföra det jag påbörjat på bästa sätt. Jag vill alltid känna att jag har gjort mitt yttersta för att förbereda mig, och jag har samma filosofi både i och utanför bassängen.

Fotograf: Claudio Bresciani/TT
Bildkälla